PERLELE ARHITECTURII NAȚIONALE

PERLELE ARHITECTURII
DIN REPUBLICA MOLDOVA

Patrimoniul arhitectural al unei țări constituie una dintre cele mai reprezentative distincții ale moștenirii culturale umane. Republica Moldova se poate mândri în acest sens cu o serie de clădiri-monumente arhitecturale de o importanță majoră. Avem o țară cu un patrimoniu bogat, în care s-au păstrat în forma lor inițială multe biserici, mănăstiri ce datează din secolul al XVIII-lea, precum și alte monumente istorice semnificative. Solicitat de departamentul PR&Marketing Cvartal Imobil, directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefănița, ne-a spus care sunt cele mai vechi clădiri din țară.

1.Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Amplasat în Centrul capitalei, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este cel mai vechi din Republica Moldova și cuprinde un patrimoniu de peste 135 mii de piese, ce pun în valoare istoria, natura contemporană, evoluția societății umane și cultura tradițională de pe teritoriul Basarabiei, iar ulterior a Republicii Moldova. Fiind primul muzeu din ţară, a contribuit la crearea reţelei muzeale şi a şcolii naţionale de muzeologie. El cuprinde o sală de expoziții permanentă, una temporară, o grădină botanică și un vivariu cu păsări rare, decorative, exotice, pești și reptile. În cadrul muzeului se desfășoară periodic manifestări folclorice, concursuri și festivaluri naționale și internaționale, ce pun în valoare creațiile populare culese din toate zonele republicii.

2.Mănăstirea Vărzărești

Mănăstirea Vărzărești una dintre cele mai vechi mănăstiri de pe teritoriul Moldovei. Instituția religioasă este situată în apropiere de municipiul Chişinău, lîngă satul Vărzăreşti, din raionul Nisporeni. Numele ei figurează într-un document emis de Alexandru cel Bun la 25 aprilie 1420. Cu puțin timp după această dată, mănăstirea a fost pustiită de tătari, fiind restaurată abia în anul 1770 de protoiereul Constantin Măcărescu şi de tatăl acestuia. În prezent mănăstirea are două biserici: Biserica de iarnă cu hramul „Naşterea Domnului”, ridicată în 1868 şi cea de vară, din piatră, cu hramul „Sfîntul Dumitru”.

3.Cetatea Soroca

Cetatea Soroca este singurul monument al epocii medievale din spaţiul pruto-nistrean, care s-a păstrat aproape integral. Construcția ei avea menirea să stăvilească cetele de tătari, care trecând pe aici, își croiau drum spre Moldova. Zidurile de piatră au fost construite de Petru Rareș între anii 1543-1546. Prin arhitectura sa, amintește de castele din secolele XIV-XV. Această construcție reprezintă o mărturie a veacurilor de lupte eroice, de căderi, de strădanii pentru apărarea libertăţii şi demnităţii acestui popor.


4.Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Căușeni 

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Căușeni este un monument arhitectural construit în secolele XVII - XVIII, fiind ctitorită de către domnitorul Moldovei Grigore Callimachi și mitropolitul Daniil al Proilaviei. Clădirea datează din anul 1763 și este opera zugravilor Stanciul Radu și Voicul. Ea este semi-îngropată, fapt explicat printr-o legendă ajunsă la noi de pe timpul administraţiei tătare din zonă. Se zice că tătarii au admis construcţia unei biserici creştine, cu condiţia ca ea să nu depăşească în înălţime un ostaş pe cal.

5.Mănăstirea Căpriana

Mănăstirea Căpriana este cea mai veche şi unică mănăstire domnească în spațiul dintre Prut şi Nistru. Zidurile complexului monastic Căpriana ascund şase secole de rugăciune, de istorie şi de legende. Arhitectura lăcașului impresionează fiecare vizitator prin originalitate. În incinta lăcasului înconjurat de jur-împrejur de ziduri înalte se află 3 biserici, construite în diverse etape istorice: “Adormirea Maicii Domnului”- solemnă şi maestuoasă, “Sf. Nicolae”- ne aminteşte de corabia salvatoare a biblicului Noe şi “Sf. Gheorghe”- înaltă și suplă cu cele 7 turle.

 

6.Casa-muzeu „Aleksandr Pușkin” din Chișinău

Edificiul este un muzeu și, totodată, un monument de arhitectură și istorie de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. În muzeu, sunt expuse materiale ce poartă amprenta poetului pe perioada aflării lui în  Chișinău – tablouri, printuri, obiecte de artă decorative de la sfârșitul secolului  XVIII-lea începutul secolului XIX, sculpturi, precum și ediții ale operelor sale scrise în Basarabia. Muzeul păstrează materialele originale de la sfârșitul secolului XVIII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea, ediții ale operelor Pușkin scrise în Basarabia, expoziții de arte și meserii, sculpturi, tablouri, gravații.

Sursa foto: monument.sit.md, wikipedia.org