CHIRIE VS IPOTECĂ

CHIRIE SAU IPOTECĂ? CE SĂ ALEGI ÎN 2021?

Să plătești chirie sau ipotecă? Să achiţi un credit la bancă şi să devii peste un timp proprietar, sau  să plăteşti chirie ce oferă posibilitatea de a locui doar temporar în acea locuință?

Este o dilemă ce împarte oamenii în două tabere contradictorii. Unii spun că ipoteca înseamnă să fii un sclav pentru toată viața, pe când alții susțin că chiria e o aruncare de bani în vânt. Până la urmă, pentru a lua decizia corectă, e necesar să fii informat. Să cunoști atât avantajele, cât și dezavantajele ambelor opțiuni. Și pentru că nu există o soluție bună pentru toți, trebuie să ai în vedere situația ta particulară și să iei în calcul factori ca: zona orașului, suprafața de care ai nevoie, veniturile totale anuale, vîrsta și altele. 

Ce avantaje și dezavantaje are închirierea unui apartament?

Printre avantaje se numără: 

- cheltuieli rezonabile. Suma lunară de închiriere este mai mică decât cea a plății lunare ipotecare. În plus, la semnarea contractului nu ai nevoie de o sumă mare de bani, deobicei doar suficient pentru a achita prima și ultima lună de chirie. În cazuri excepționale, ți s-ar putea cere un avans în valoare de 3-6 luni de chirie. 

- nu necesită investiții. Chiriașul este scutit de plăți suplimentare pentru întreținerea locuinței precum impozitul pentru întreținerea clădirii sau reparația și menținerea instalațiilor electric eși sanitare. De toate acestea se va ocupa proprietarul.

- rapiditatea semnării contractului. Nu ai nevoie de o sumedenie de documente, un contract între chiriaș și proprietar este suficient. În alte țări din Uniunea Europeană, la închirierea unei locuințe ți se cere acte doveditoare de angajare, sau alte tipuri de garanții. 

- libertatea de mișcare. Ai posibilitatea de a schimba locuința rapid, în cazul în care schimbi locul de muncă, găsești condiții mai confortabile la preț mai bun sau pur și simplu te-ai plictisit de cea în care locuiești acum.

amânare a plății lunare. Dacă ești într-o relație bună cu proprietarul apartamentului, te poți înțelege cu achitarea unei plăți lunare, în cazul în care nu ai suficienți bani sau treci printr-o perioadă mai grea. Ceea ce nu reprezintă o soluție în cazul unui credit ipotecar. Toate achitările trebuie efectuate în la timp, fără excepții. 

Dacă vorbim despre dezavantaje, putem menționa:

- nesiguranța. Proprietarii pot schimba prețul apartamentului, pot vinde locuința sau vor dori să o folosească ei. În astfel de circumstanțe ești pus în fața unei situații neplăcute, în care trebuie să eliberezi locuința și să cauți altă gazdă.

- libertatea limitată. Pentru că nu este proprietatea ta, nu poți face modificări de structură sau de design în casă fără acordul proprietarului. Te poți confrunta și cu lipsa acțiunii din partea proprietarului, atunci când este nevoie de reparații sau de anumite schimbări. 

Care sunt avantajele și dezavantajele unui credit ipotecar?

Avantajele unui credit ipotecar sunt:

- devii proprietar. Ipoteca nu este doar o închiriere a proprietății, ci o investiție în viitor. Suma pe care o cheltui lunar pentru a închiria un apartament poate fi folosită pentru a achita ratele la bancă, iar la sfârșitul perioadei de creditare, locuința intră în proprietatea ta. 

- libertatea în acțiune. La închirierea unui apartament ai nevoie de aprobarea proprietarului pentru a face orice schimbare sau lucrări de reparație. Când ai propria locuință, poți face orice tip de reparații sau reamenajare dorești. Poți schimba toată mobila, pune tablouri pe gustul tău sau dărâma pereți.

- perioada lungă de creditare. Un credit ipotecar poate fi oferit și pe o perioadă de 20-25 de ani. Deci îți poți permite cumpărarea unei locuințe chiar dacă ai un salariu mai mic. 

- plata lunară. Să presupunem că achiți o primă rată mai mare, la achiziționarea unui imobil prin credit ipotecar. În acest caz, rata lunară pe care o achiți la bancă ar putea fi mai chiar mai mică decât chiria lunară a aceluiași imobil.

- valorificarea în timp. Valoarea apartamentului poate crește în timp, mai ales dacă zonă în care ai cumpărat proprietatea se află într-un proces intens de dezvoltare. Se vor lua în considerație și tendințele pieței. Poate fi o investiție profitabilă din punct de vedere financiar.

Dar trebuie să luăm în considerație și dezavantajele:

- cheltuieli mai mari. Pentru un credit ipotecar ți se cere un avans obligatoriu ce poate ajunge, în funcție de bancă, ciar și la 30 % din valoarea locuinței. Pe lângă avans, trebuie să plătești comisioanele bancare, dar și cele notoriale. 

- multă birocrație. Un alt aspect ce trebuie luat în calcul este că semnare aunui contract ipotecar presupune mult timp și pregătirea mai multor acte, cum ar fi certificat de salariu, contract de muncă oficial, contract de arvună și altele.

- responsabilitate mai mare. Procurarea unui apartament prin ipotecă presupune asumarea unei mari responsabilități. Trebuie să achiți ratele lunare la timp, în caz de achitare întârziată vezi suporta amenzi. Pe lânga asta, pot apărea extra cheltuieli, cum ar fi impozite sau plăți de întreținere a locuinței. 

- îngrădirea libertății. Cel mai mare dezavantaj ar fi limitarea libertății de mișcare. Dacă vrei să schimbi zona, nu o vei putea face cu ușurință. Depinzi de dinamica valorii pe piață, care poate scădea din cauza crizei economice. 

Așa cum putem observa, există avantaje și dezavantaje pentru ambele variante, iar câteodată cea mai bună soluție se află pe la mijloc. Ai putea sta la chirie pentru o perioadă în care vei strânge bani de avans pentru o ipotecă. Însă, fiecare caz este individual. Calculați foarte bine atât părțile pozitive, cât și cele negative și raportațile la situația voastră socială și financiară.