MAI PUȚINE AUTORIZAȚII DE CONSTRUCȚIE ÎN 2019

Moldovenii construiesc tot mai puține locuințe de la un an la altul. Asta arată datele oferite de Biroul Național de Statistică, care a înregistrat o scădere cu 5,2 % față de anul 2018, la eliberarea autorizațiilor pentru construirea clădirilor rezidențiale sau nerezidențiale. Potrivit datelor, anul trecut, cele mai multe autorizații de construcții, peste 1600, au fost eliberate în mediul urban. Cu toate acestea, BNS ilustrează un declin de 3,7% față de 2018. Nici mediul rural nu o duce mai bine, cu 1470 de autorizații emise anul trecut, înregistrează un procentaj cu 6,8% mai mic față de 2018.

Biroul Național de Statistică mai arată că anul trecut, distribuția în profil regional înregistrează o creștere ușoară de autorizații de construcție eliberate pentru clădiri rezidențiale anume în UTA Găgăuzia cu 58 autorizații și în regiunea Centru a țării cu 18 autorizații. În timp ce în celelalte regiuni, datele arată că se evidențiază o diferență considerabilă: în mun. Chișinău cu 147 autorizații, regiunea de Nord a țării cu 28 autorizații și în regiunea Sud a țării cu 19 autorizații.

Pentru clădirile nerezidențiale, în anul 2019, a scăzut numărul autorizaţiilor de construire în regiunea Centru cu 79 de unități, în regiunea de Sud cu 18 unități, în Chișinău cu 10 unități, iar în regiunea Nord cu 9 unități. În UTA Găgăuzia s-au eliberat cu 64 de autorizații de construire a clădirilor nerezidențiale mai mult față de anul 2018.