(doc) PROGRAMUL "PRIMA CASĂ", MAI ACCESIBIL

PROCEDURILE DE APLICARE LA PROGRAMUL GUVERNAMENTAL "PRIMA CASĂ"

Cei care planifică să-și cumpere locuințe prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă” ar putea să beneficieze de mai multe facilități. Proiectul privind modificarea Legii a fost votat, astăzi, de Guvern.

Proiectul de lege presupune micșorarea cotei participației proprii inițiale în program de la 10% până la 5% din prețul de procurare a locuinței. Totodată, vârsta solicitanților care pot accesa programul se majorează de la 45 până la 50 de ani.

De asemenea, documentul prevede extinderea categoriilor de beneficiari ai programelor de compensare derulate în cadrul Programului de stat ”Prima casă”,  prin adăugarea în categoriile beneficiarilor de compensații și a persoanelor care au accesat un credit ipotecar până la lansarea acestui proiect.

„Se consideră eligibilă şi persoana care deține, în proprietate exclusivă sau împreună cu alți membri ai familiei, o locuință, indiferent de suprafața acesteia, într-un sat (o comună), dobândită prin moștenire sau donație; suprafața locuinței deținute în proprietate exclusivă și/sau împreună cu alți membri ai familiei, cu excepția beneficiarului, de către soțul/soția acestuia, să nu depășească suprafața locuinței procurate în cadrul Programului. Se consideră eligibilă și persoana al cărei soț/soție deține, în proprietate exclusivă sau împreună cu alți membri ai familiei, o locuință, indiferent de suprafața acesteia, într-un sat (o comună), dobândită prin moștenire sau prin donație”, se indică în hotărârea executivului.

Până în prezent, prin intermediul Programului de stat ”Prima Casă”, au fost procurate 4205 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci constituie 2,1 miliarde de lei, iar valoarea garanțiilor active este de 1,052 de miliarde de lei. Programul a fost lansat în decembrie 2017 și are drept scop facilitarea accesului persoanelor fizice la procurarea unei locuințe prin contractarea de credite ipotecare garantate parțial de stat. Proiectul urmează să fie votat și de Parlament.